Teachmeet Mötesplats Skola 2010

november 1, 2010 | Kommentarer inaktiverade för Teachmeet Mötesplats Skola 2010

Efter stor macka och trevligt mingel startar det efterlängtade Teachmeet på Mötesplats Skola, Svenska Mässan i Göteborg. Jubel utbrister när första talaren blir Mats Larsnäs, mr Teachmeet himself. Mats pratar om mobilt lärande. Det som är intressant i det mobila lärandet är att komma utanför klassrummet fast med dagens teknik. Tänk vad tre minuter går fort, och Lisebergsnallen kom förstås flygande genom luften.

Fridaskolan var väl representerade men många möjliga föredragshållare. En av lärarna pratade om Her Big Thing, Google Wave. Men intresse, forskning, användning, fördjupning och att dela med sig. Och så hände de….totalt mörker. Google wave läggs ner. Dags att tänka om. Hon bytte inriktning, nu blev det Shareflow. Boka möten, ladda upp filer, integrera e-post. Kan det vara något tro? Kanske något att testa.

Det är spännande att sitta och lyssna till alla duktiga pedagoger ute på förskolor och skolor. Att sitta här som IT-pedagog handlar mycket om att fånga bollar och kunna inspirera vidare hemma i Trollhättan. Att hitta tipsen och inspirationen kring vart man kan vända sig för att se verkligheten. Ett ställe som intresserade mig är den förskolan i Härryda som aktivt arbetar med IKT i förskolan. Deras vinkel att låta barnen själva använda den teknik som finns, att prova på att fotografera, filma, rita på datorn m.m. för att skaffa sig erfarenheter och kunskaper. Sedan väljer barnen själva vilken teknik de vill använda vid skapande. Det är så vi får kreativa barn. Hoppas de har grundskolor där som tar emot och förvaltar dessa kreativa, skapande barn.

Stor eloge vill jag ge till Anita som pratade om stamning och äger den egna kunskapen och erfarenheten kring vilka svårigheter det har för en människa. Vilka stora steg hon måste tagit i sin egen utveckling och så mycket hon kan lära oss.

Jonas Hällebrandt pratade om omdefiniering. Vilken potential som uppenbarar sig hos datorerna när man omdefinierar sina uppgifter till eleverna. Om att använda bloggen i undervisningen och om det vidgade textbegreppet.

Jag önskar att fler lärare gick på Teachmeet, vilken inspirationskälla till användandet av IKT i förskolan och skolan. Som IT-pedagog går jag däremot inte hit för att jag tror att jag ska lära nytt, men för att träffa likasinnade. När man är så ensam som man är i sitt yrke i en kommun behöver man sina ”kollegor” från övriga landet. Skönt att ni finns.

Lite extra kul blir det när Teachmeet pågår i Stockholm samtidigt och uppkopplingen mot oss ger en höjande effekt. Saknar er i Stockholm. 🙂