Nordiskt samarbete – digitalisering gör det ibland inte lättare…..

november 19, 2011 | Kommentarer inaktiverade för Nordiskt samarbete – digitalisering gör det ibland inte lättare…..

En av våra skolor är med i ett projekt – GNU – gränsöverskridande nordisk undervisning. Det är ett mycket spännande projekt, men bra för att vi är skolor som har hög digitaliseringsstandard gör det inte så enkelt att få kontakt. Vår skola, Kronan, har en partnerskola i Norge och en i Danmark. Nu vill de ha videomöten, verkligen kul! Lärarna och eleverna vill träffa varandra digitalt. Vilka möjligheter jag kan se. Då var det bara att sopa bort alla hinder…..

Hinder blev verktygen, förvånande eller? Danmark kan köpa Skype, vi kan använda gratisversionen, men Norge får inte köra Skype i nätet för deras IT-avdelning. Ok, där försvann det alternativet. Då hittade jag ooVoo, funkar ungefär på samma sätt men med fler videosessioner samtidigt än Skype på gratisversionen. Då får Danmark inte installera det på sina datorer, men Norge får köra ooVoo i nätverket. Ok, då försvann nog det alternativet också. Nu återstår Google+, en hangout där. Hyfsad bildkvalitet, möjligheter för fortsatt nätverkande digitalt på olika sätt, dock lite sämre möjlighet att se alla på en gång. Google+ verkar hoppa mellan videosessionerna på något sätt.

Videomötet är planerat på måndag, och nu vet inte Danmark om de fixar att få till det med Google+ tills dess. Osäker mark det här, men spännande är det. Nu ska vi se vilket verktyg det blir i slutändan. Men hindren är och förblir vad IT säger att man får göra på datorerna och i nätet i de olika länderna. Och varför ser man så olika på vad som är ok? Kan ju börja undra vad som är farligt och vem som säger det.

Men spännande är det…..