Förberedelseklassen bloggar

mars 1, 2012 | Kommentarer inaktiverade för Förberedelseklassen bloggar

Detta borde jag skrivit om för länge sedan, och det är mycket jag borde skrivit om för länge sedan. Men nu kommer det lite……
I höstas hade jag några enkla kom-igång-med-blogg-kurser på Kronan, en F-9 skola här hos oss. Det var introduktion mest, för att man ska testa hur det är och för att sedan eventuellt komma igång själva. En av deltagarna nappade mer än andra, och det dröjde inte många dagar förrän hon sedan kunde stolt visa sin blogg med sina elever för skolans rektor.
Det är en spännande blogg på ett annat sätt än många andra, och det beror på att det är nyanlända elever i förberedelseklassen som bloggar med sin lärare. De bloggar om sin vardag, deras entusiasm går inte förbi utan att göra varje människa rörd. Jag blir tagen varje gång jag ser ett inlägg och då jag vet vilka de är, deras bakgrund och att de älskar att blogga. Och dessutom att jag vet att deras inlägg läses över hela världen. Bloggen läses av de människor i de länder de lämnat men som står dem nära. De skriver på svenska, men tack vare översättningstjänster kan deras anhöriga läsa och kommentera tillbaka.
För en vecka sedan hade jag en liten stund med förvaltningsledning och stadens alla rektorer och förskolechefer för att berätta om vår IT-pedagogisk verksamhet. Denna blogg var ett exempel jag lyfte upp och det var nog den som berörde alla mest.
http://fbkkronan.skolbloggen.se/
Jag älskar att läsa deras text i marginalen:
Vi är en liten klass, men ändå JÄTTESTOR – för i klassrummet är vi personer från olika delar av världen! Vi är rika, rika på språk!

Tänk vilken skillnad en blogg kan göra för dessa barn.