I den bästa av alla världar

oktober 2, 2012 | Kommentarer inaktiverade för I den bästa av alla världar

I den bästa av alla världar har skolan råd med datorer till alla, projektorer/Smartboards i all klassrum, stationära datorer till alla projektorer/Smartboards, surfplattor till alla och en mobiltelefon till alla. Med alla menar jag alla lärare, rektorer och elever. I den bästa av all världar kan vi dessutom se till att vi väljer den bästa datorn, största datorn, dyraste datorn och med bästa kvalitet.

Nu lever vi inte i den verkligheten. Vi lever här och nu med de begränsade resurser skolan har. Vi måste se möjligheterna och göra det bästa vi kan av det vi har. Ibland måste vi sänka vår kvalitetsnivå för att medel styr. Vi behöver tänka mycket och billigt istället för få och dyrt. Ibland är kvantitet det viktigaste före kvalitet. Ibland är det bättre att många elever får ett verktyg av sämre kvalitet än att några få elever får ett av bättre kvalitet. Det är våra styrdokument som ska avgöra kvaliteten på verktygen. Vad är syftet och vad behöver vi kunna göra. Några andra ”tänk om att” behöver inte finnas.